Van 5 Tot 9
Image default
Onderwijs

5 Onderwerpen die niet mogen ontbreken in een security awareness training

Ben je aan het oriënteren naar een security awareness training om je medewerkers veiliger online te laten werken? Dan valt het je waarschijnlijk op dat er enorm veel aanbieders zijn van deze trainingen. Zorg dat je voldoende tijd neemt om te onderzoeken welke opleider het beste past bij jouw bedrijf. Zo kun je op de website-informatie vinden over het opleidingsaanbod en welke onderwerpen aan bod (kunnen) komen. 

De meeste opleiders maken een trainingsaanbod op basis van een intakegesprek. Toch zijn er een paar essentiële security awareness training onderwerpen om hierin mee te nemen. In dit blog zetten we de top 5 voor je onder elkaar. 

Wat is een security awareness training?

Een security awareness training is een verandertraject die je als bedrijf aangaat. Het doel is om iedereen die online werkt te trainen om risico’s te herkennen, te vermijden en hoe ze deze afwenden. Daarom is het belangrijk om het organisatiebreed aan te pakken. Wanneer een enkele medewerker een security awareness training volgt, blijft het risico wat je als bedrijf loopt groot. Niet iedereen heeft de kennis en tools in handen om dit te voorkomen. Binnen de training komt dan ook aan bod welke rol en verantwoordelijkheden bij ieder individu ligt bij informatiebeveiliging.

5 Security awareness training onderwerpen

  1. Het veilig gebruiken van apparatuur zoals laptop, tablet en smartphone.

Met het hybride werken, werken we vanuit de cloud steeds vaker vanaf verschillende devices. De basis hoe je veilig werkt op ieder device mag dan ook niet ontbreken.

  1. De belangrijkste risico’s op een rij.

Een opleider zet op basis van het intakegesprek de belangrijkste risico’s voor jouw bedrijf op een rij. Zorg dat ze daarnaast in de security awareness training ingaan op praktische voorbeelden en de spelregels van jouw organisatie. Dit maakt het herkenbaar voor de werknemers en vergroot de kans dat ze het herkennen in de praktijk.

  1. Herkennen van onveilige sites en e-mails.

Iedere medewerker maakt gebruik van mail en het bezoeken van verschillende websites. Ook cybercriminelen weten dit. Extra aandacht voor het herkennen van onveilige situaties is belangrijk.

  1. Kiezen van sterke wachtwoorden.

Zwakke wachtwoorden zijn een open deur voor cybercriminelen. Toch kiezen veel werknemers voor een makkelijk te achterhalen of hacken wachtwoord. De meeste security awareness trainingen besteden daarom ook aandacht aan het belang van een sterk wachtwoord, hoe je deze kiest en het instellen van een multi factor authenticatie. 

  1. Omgaan met wetgeving.

Thema’s die hieronder vallen zijn het naleven van de AVG wetgeving en in hoeverre je dat als organisatie doet. Maar het gaat ook in op de meldplicht voor het melden van datalekken wanneer het toch een keer misgaat.

 

Kies een opleider die ervaring heeft met het geven van security awareness trainingen binnen jouw sector. Op basis van best practices en passende voorbeelden ga je als organisatie aan de slag om iedere medewerker veiliger online te laten werken.

 

https://www.avk.nl/training/security-awareness-training/