Van 5 Tot 9
Image default
Zorg

Alles wat je moet weten over seniorenwoningen

Er komt veel bij kijken, zodra iemand de stap maakt naar een seniorenwoning. Ookal hoef je er zelf nog helemaal niet aan te denken, kan het zijn dat er iemand in je omgeving is, die het wel nodig heeft. Een beetje extra informatie kan daarom nooit kwaad. 

Wat?

Wat onderscheidt een seniorenwoning nu van een standaard woning? Een seniorenwoning is echt helemaal speciaal ontwikkeld voor ouderen vanaf de 55 jaar. Vaak wordt er nog gedacht dat je er op een eerdere leeftijd in kan, maar dat is bijna nooit het geval helaas. Er zitten namelijk heel wat regels aan verbonden. Het idee achter deze woningen is dat mensen op wat oudere leeftijd langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Wat de woning zo uniek maakt, zijn de aanpassingen die worden gemaakt aan de behoeften van de bewoners. Je kunt hierbij denken aan gelijke vloeren, een lift en antislipmatten.

Wanneer?

Zoals al benoemd moet je dus minimaal 55 jaar oud zijn en in de tijd van nu is het zelf zo dat mensen pas een seniorenwoning krijgen op hun 65e, maar er zijn nog een aantal andere eisen waar een persoon aan moet voldoen. Zo moet je nog wel echt goed zelfstandig voor jezelf kunnen zorgen. Anders is een verzorgingstehuis een beter idee. Het zal waarschijnlijk ook schelen in de kosten. Er zijn ook nog wel een aantal uitzonderingen en deze hebben niets te maken met de ouderen. Er zijn namelijk ook een aantal gemeenten die seniorenwoningen aanbieden aan alle woningzoekenden. Dus ook aan jongere mensen. Zolang het maar iemand is die op zoek is naar een woning. 

Kosten

Voor een seniorenwoning moet je toch nog wel een hoop aan de kant zetten. Daarom wordt er vaak van tevoren al voor gespaard. Het is niet iets wat je zomaar even kunt regelen, dat is wel zeker. De kosten zijn erg afhankelijk van het woningtype. Dit kan dus variëren. De meerkosten liggen ongeveer tussen de €17.500 en €24.500 per woning, dit is inclusief btw. Dat is zo’n 15% van de totale bouwkosten voor appartementen in de sociale huursector. De standaard huurprijzen beginnen vanaf de €500, maar tegenwoordig loopt dit al snel op tot de €800. Doe dus van tevoren goed onderzoek en vindt zo de beste opties. Je wilt uiteraard niet onnodig teveel betalen en dit zul je al snel krijgen in de grote steden. 

Soorten

Je hebt ook nog eens verschillende soorten seniorenwoningen. Het is goed om te weten waar je allemaal uit kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld ook een kleinschalige woning of een prefab zorgwoning. Hier wordt vaak voor gekozen. Het kost minder en een ouder iemand heeft over het algemeen niet te veel spullen. Verder heb je ook nog seniorencomplexen en dit is simpelweg een woningcomplex voor ouderen. Dit kan fijn zijn voor de afleiding, want er kan vaker een gezellig praatje gemaakt worden.  Een woongroep is natuurlijk ook nog mogelijk en mocht je erachter komen dat zelfstandig wonen er toch niet meer in zit, kun je altijd nog kiezen voor een verzorgingstehuis. Het is een geruststelling om te weten dat dit nog een mogelijkheid is. 

Veel om rekening mee te houden dus, maar als het eenmaal zover is, zul je er ook wel echt van profiteren. Je kan namelijk ook mensen in je eigen omgeving helpen. Denk aan je ouders of eventueel grootouders. Je kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen.