Dit zijn de grootste boosdoeners voor je gebit

Dit zijn de grootste boosdoeners voor je gebit. Er zitten verrassende boosdoeners tussen waardoor je regelmatig naar de tandarts moet. Door je tanden te poetsen, flossen, stokeren en ragen houd je ze in een betere conditie.

Suikers

Limonade, taart, snoep en ander suikerrijk voedsel is niet zo goed voor je gebit. Dit is al langer bekend. Dit wordt er vanaf het begin af aan al verteld aan kinderen. Wist je bijvoorbeeld wel dat er hierdoor ook veel schade door kan ontstaan?

(light)Frisdrank

Ook frisdrank is natuurlijk slecht voor de tanden en kiezen. Maar ook de light versie is vaak niet veel beter. Er zitten geen of minder suikers in, maar wel veel zuren. Ook deze tasten je tanden behoorlijk aan. 

Vruchtensap

De zuren die in de frisdranken zitten, zitten ook vaak in de vruchtensap. Een glas met lekkere vruchtensap hebben vaak veel suikers en zuren. Vaak proef je de zuren minder goed door de grote hoeveelheid van suiker. Dit kan bijvoorbeeld ook vruchtensuiker zijn.

Koffie en thee

Koffie en thee zijn ook niet goed voor het gebit en vormen soms zelfs een gevaar. Hier hoef je niet eens suiker voor in je koffie of thee te hebben. Door het toevoegen van de suikers versterk je dit alleen maar. Het grootste gevaar is de verkleuring. Het is niet alleen mooi, maar dus ook slecht voor het gebit.

Zetmeel

Aardappelen, crackers, brood, peulvruchten en pasta bevatten allemaal zetmeel. Ook dat is niet goed voor je tanden en kiezen. Je speeksel moet extra zijn best doen om alles mooi te reinigen. Suikers worden in de mond omgezet in zuren. Dit gebeurt ook bij zetmeel! Vaak heeft dit gaatjes tot gevolg. 

Fruit

Fruit is vaak wel gezond. Afhankelijk van de hoeveelheid. Maar ook fruit is niet zo goed voor je gebit. Ze bevatten namelijk veel zuren en suikers. Er zijn ook betere fruitsoorten. Bijvoorbeeld een appel. Hier zitten veel mineralen in, maar door alle kauwbewegingen wordt het gebit ook sterker. Citrusvruchten zijn vaak minder goed.

Yoghurt

Ook in yoghurt zitten veel zuren (ook zonder suikers). Dit kan het gebit behoorlijk aantasten. 

Vitaminepillen

Vitaminepillen zijn vaak geen gevaar voor de tanden bij een goede aanname. Maar kauwvitaminen zorgen vaak wel voor een aanval op het glazuur van je gebit. Spoel dus goed na met het innemen van tabletten.

Welke voedingsmiddelen verbazen jou het meeste? Als je vragen hebt, neem dan contact op.

https://tandheelkundedeloten.nl/innovaties/