Van 5 Tot 9
Image default
Vervoer en transport

Hoe kan ik veilig op pad met mijn paard

Ben jij een paardenbezitter die graag naar wedstrijden of andere gelegenheden wilt met een paard? Dan zijn er enkele punten waar je rekening mee moet houden om dit zo veilig mogelijk te doen. Verder in dit artikel lees je enkele problemen die zich voordoen bij mensen die een paardentrailer bezitten, en worden er een aantal tips gegeven om veilig over de weg te kunnen.

Veel paardentrailers zijn onveilig!

Volgens verschillende keuringen van de Bovag blijken paardentrailers vaak onveilig te zijn. Dit komt omdat er in veel gevallen niet genoeg aandacht is voor het vervoersmiddel. Zo blijkt dat veel paardenbezitters de trailer niet bovenaan het lijstje hebben in de begroting. Dit resulteert erin dat een groot deel van de paardentrailers niet door een eventuele keuring komt. Hoe kan het dan zijn dat deze paardentrailers gewoon op de weg rijden? Dit komt omdat er in Nederland geen verplichte keuring is voor mensen met een paardentrailer. Dit betekent dat er veel paardenbezitters rondrijden met een aanhanger met versleten banden of andere versleten paardentrailer onderdelen. In Duitsland en België blijkt wel en keuring te zijn. In Nederland mag de politie wel ingrijpen als zij het gevoel hebben dat een trailer niet veilig genoeg is. Door de weinige aandacht voor het dierenvervoersmiddel worden onderdelen niet vervangen en dit kan gevaarlijke momenten met zich mee brengen voor eigenaar, dier en andere weggebruikers. Zorg er dus voor dat je de paardentrailer onderdelen regelmatig vervangt en dat je voor elk vertrek een korte check doet of de trailer rijklaar is.

Rijgedrag is erg belangrijk

Naast het feit dat trailers onveilig kunnen zijn ligt er ook een grote hoeveelheid bij de bestuurder van de auto. Als bestuurder moet je bewust zijn van het feit dat je een levend dier achter je hebt aanrijden. Dit betekent dat je bochten anders moet nemen, en vooral bij rotondes goed moet uitkijken. Ook is het belangrijk om genoeg autolengtes te houden op de snelweg, zodat je niet onverwachts hard moet remmen. Jij kunt wel zien dat je moet remmen, maar je paard heeft geen idee. Dit kan voor risicovolle momenten zorgen.

Verzorging paard

De trailer moet veilig zijn en het rijgedrag moet normaal zijn, maar denk je wel aan het paard dat in de trailer zit? Om veilig op pad te gaan is het belangrijk om het paard ten eerste goed vast te zetten in de trailer. Zo kan het niet voorkomen dat er achterin ongelukken gebeuren. Daarnaast ben je ook verplicht volgens de wet om dit te doen. Je moet er namelijk voor zorgen dat je paard niet zomaar achteruit kan lopen. Het is belangrijk om het paard vast te zetten met banden of een touw, maar let er wel op dat je dit niet te kort vast maakt. Ook moet je zien te voorkomen dat het paard met zijn hals onder het touw gaat zitten. Dit kan namelijk voor paniek zorgen bij het paard. Naast het vastzetten is het ook handig om voor afleiding te zorgen onderweg. Zo kan je denken aan een zogenaamd hooinet. Voor lange ritten is het daarbij handig om genoeg water mee te nemen. Dit kan je doen in een jerrycan of natuurlijk gewoon een emmer.