Van 5 Tot 9
Image default
Zakelijk

Van avondshift tot topprestaties: bouwen aan leiderschap bij veranderende uren

Vandaag de dag is de gedachte van de 9 tot 5 werkdag achterhaald. De traditionele werktijden moeten plaats maken voor dynamische werkschema’s zoals avondshifts en nachtdiensten. Voor leidinggevende kan dit best wel een uitdaging zijn, want het vraagt een andere visie en ook een andere aanpak. Maar het kan ook een kans zijn om je grenzen te verleggen als leidinggevende en iets nieuws te leren. Dus laten we eens een kijkje nemen in de wereld van effectief leiderschap volgens NN

Het nieuwe normaal 

De traditionele 9 tot 5 is niet langer de norm voor veel bedrijven. Nachtdiensten, ochtenddiensten en avonddiensten zijn het nieuwe normaal. En mensen zijn lang niet zo goed met verandering als we misschien denken. Als leidinggevende is het jouw verantwoordelijkheid om die verandering alsnog succesvol te maken, ook als het niet makkelijk is. Jij wordt aangekeken op de prestaties en de resultaten van je teamgenoten. Als leidinggevende is het de bedoeling dat ook jij continu in ontwikkeling bent en blijft groeien. En effectief leiderschap bij veranderende uren is precies zo’n uitdaging om je leiderschap naar een nieuw niveau te tillen. 

Groeien als leider

Iets wat iedere succesvolle leidinggevende moet zijn, is flexibel. Je hebt zoveel verschillende mensen in je team. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er geen één aanpak is die voor iedereen werkt. Het is jouw taak als leider om je flexibel op te stellen naar je team. Pas je aan en laat zien dat je bereid bent om te luisteren naar de mensen om je heen. Leef je ook in en toon empathie, maak geen aannames over waar je medewerkers mee zitten. Als jouw team momenteel de avondshift heeft, toon dan begrip voor de uitdagingen die hierbij horen en luister wanneer je teamgenoten hun zorgen en behoeften uitspreken. Gebruik deze input om de werkomgeving beter te maken. 

De weg naar de top 

Leiderschap is een proces. Je gaat niet van vandaag op morgen alle aspecten van leidinggeven onder de knie krijgen. Dat kost niet alleen tijd, maar ook geduld, moeite en fouten. Wees daarom ook niet bang om fouten te maken en vraag je teamgenoten om feedback. Nee, het is niet leuk om te horen waar je niet goed in bent. Maar als je je eigen blinde vlekken niet kent, zul je nooit leren om beter te worden. En als je een geweldige leidinggevende moet zijn, dan moet je niet bang zijn om je eigen fouten in te zien.