Van 5 Tot 9
Image default
Aanbiedingen

Het arbeidsrecht – wat moet ik als werkgever doen

Het arbeidsrecht, ofwel de rechten en plichten van de werkgever en werknemer die in verhouding tegen elkaar staan. Als werkgever dien je daar rekening mee te houden. Bijvoorbeeld als je je onderneming wilt reorganiseren of een werknemer wilt ontslaan. Je kunt namelijk niet zomaar een werknemer ontslaan en er vaak zit daar een heel traject achter.

Als eerste stap probeer je als werkgever vaak met de werknemer tot een regeling te komen om te vermijden dat er een rechter aan te pas komt. Als een regeling tot stand komt hebben beide partijen, na een grondig overleg over de voorwaarden, een vaststellingsovereenkomst opgesteld.

Wat komt er in een vaststellingsovereenkomst te staan?

Daarin worden de belangen van zowel de werkgever als de werknemer behartigt. Voor de werknemer is het van belang dat er gelet wordt op de WW-voorwaarden, zodat daar indien nodig gebruik van gemaakt kan worden. Als werkgever wil je andere punten, zoals de ontslagdatum, concurrentiebeding en het inleveren van bedrijfseigendommen in de vaststellingsovereenkomst opnemen.

Overeenkomen lukt niet – wat nu?

Mocht je niet tot een gezamenlijke overeenkomst kunnen komen, dan worden andere maatregelen in gang gezet om met een werknemer uit elkaar te gaan. Bijvoorbeeld via de rechter. Er moet dan wel sprake zijn van een grondige reden die je goed kan onderbouwen. Een reden voor ontslag kan zijn dat je een verstoorde arbeidsverhouding met de werknemer hebt, de werknemer zijn werk niet goed doet of langer dan twee jaar ziek is. Ook kan een reorganisatie van het bedrijf een grondige reden zijn. Het ontslagproces dien je goed te plannen en aan de voorwaarden van de rechter te voldoen zodat het ontslag niet door de rechter wordt afgewezen. Dan moet je toch verder met de werknemer wat meestal niet voordelig is voor jullie arbeidsverhouding.

Hulp nodig in dit traject, Hanze Advocaat helpt!

In sommige gevallen is het wenselijk ondersteuning te hebben van een expert op het gebied van arbeidsrecht. Het proces is vaak lastig voor werkgevers in verband met de wetgeving. Hanze Advocaat heeft meer dan 15 jaar ervaring in het arbeidsrecht en kan helpen bij onderhandelingstrajecten en het opstellen van een ontslag strategie van een werknemer.

https://hanzeadvocaat.nl/