Van 5 Tot 9
Image default
Bedrijven

Het behalen van een duurzaam merkpositie

Merken die zich bezighouden met het vertegenwoordigen van een duurzamer leven, positioneren zich in de markt op een harmonieuze manier met hun omgeving. Dit betekent dat de bedrijfsvoering is gericht op het organiseren, besturen, uitvoeren en beheersen van processen die als doel hebben zoveel mogelijk waarde toe te voegen, zonder afbreuk te doen op (in)directe actoren zoals de mens,  flora en fauna. Hoewel verschillende ondernemingen zich voordoen als een duurzaam merk, ook wel greenwashing genoemd, kan er op een authentieke wijze gewerkt worden aan het vestigen van een duurzame merkpositie. In dit artikel geven we een kort overzicht van de beste manieren om dit te doen.

Evalueer de huidige merkpraktijken

Het is hierbij van vitaal belang om na te gaan wat de impact is van de toeleveringsketen van jouw producten. Bekijk dit op een holistische manier, wat betekent dat je zowel denkt aan sociale, economische en ecologische aspecten. Mocht er sprake zijn van een negatieve impact op een van deze kernfactoren, probeer te achterhalen hoe je dit kan neutraliseren.

Het is hierbij tevens belangrijk om te evalueren hoe de onderneming zich intern opstelt voor het koesteren van een duurzame bedrijfscultuur. Is er sprake van processen waarbij medewerkers actief betrokken worden om hun feedback te ventileren? Wordt er gewerkt aan het verbeteren van het werkgeluk op de werkvloer? Het behalen van een duurzaam merk op een authentieke wijze doe je immers van binnenuit!

Leer de doelgroep kennen

Het is essentieel om de volgende vraag te stellen: wat vinden jouw klanten belangrijk? Dit geeft jou een beter beeld omtrent welke aspecten je moet belichten om de interesse van de doelgroep te trekken. Voer marktonderzoek uit aan de hand van deskresearch, interviews en enquêtes om een vollediger beeld te krijgen van de doelgroep. Wil je meer weten over je doelgroep, schakel dan de hulp in van merkstrategen. Kijk voor meer informatie op OMD merkstrategie, om te achterhalen waar het groeipotentieel is!

Een duurzame missie op

Met de kennis die je hebt opgedaan over de doelgroep en de gewenste merkpraktijken, ga aan de slag met het ontwerpen van een missieverklaring die transparant is en zich richt op het wegnemen van de zorgen en problemen van de doelgroep. Een duurzaamheidsstrategie die is gebaseerd op eerlijkheid en een realistische denkwijze betrekt de doelgroep in het delen van de dezelfde waarden, zoals het ontwikkelen van een gebalanceerder leven.

Hulp nodig bij het uitwerken van de merkstrategie? Zoek op OMD.nl voor professioneel en deskundig advies.

Meten, testen en verbeteren

Wanneer je jouw duurzaamheidsstrategie implementeert, dan is meten, testen en verbeteren essentieel om een succes te maken van je campagne. Wacht niet tot de campagne voorbij is om het succes te evalueren, maar maak het een continu proces. Dit geeft je de mogelijkheid om direct te weten wat wel en niet werkt, zodat je tijdig relevante veranderingen aan kan brengen.