Van 5 Tot 9
Image default
Woning en Tuin

Last van schimmel in het raamkozijn? Onderzoek de oorzaak!

Wist je dat schimmel ontstaat op plekken waar het vochtig is? Het raamkozijn is daar een goed voorbeeld van. Door matige ventilatie, slechte afdichting en houtrot ontstaat er een voedingsbodem voor schimmels. Helaas is het niet altijd mogelijk om schimmels definitief te verwijderen, maar bij hardnekkige schimmel kan een professional uitkomst bieden. Naast bestrijding wordt ook naar de oorzaak gekeken.

Kun je schimmel in het raamkozijn voorkomen?

Het ziet er niet fraai uit; schimmel in het raamkozijn. Vooral zwarte schimmel is goed zichtbaar. Maar dat niet alleen, zwarte schimmel is heel schadelijk voor de gezondheid. Het is dus belangrijk om schimmel te voorkomen. Dat doe je in de eerste plaats door beter te ventileren. Regelmatig de ramen en kozijnen schoonmaken helpt ook. En het soort glas kan van invloed zijn op schimmelvorming.

Schimmel voorkomen door betere ventilatie

Na een nacht slapen, met de ramen dicht, zie je condensvorming op de ramen. Condens ontstaat op plaatsen die koeler zijn dan de omgevingstemperatuur. Condens ontstaat ook bij langdurige regenval. Als het houtwerk vaak nat wordt ontstaan er zwakke plekken waardoor schimmels de kans krijgen om te groeien. Door voldoende te ventileren voorkom je schimmel in het raamkozijn. Ventileren doe je door de ramen elke dag even open te zetten. Daarnaast laat je de ventilatieroosters dag en nacht open staan. Heb je geen ventilatieroosters? Zet het raam dan op de ventilatiestand.

Maak de ramen regelmatig schoon

Met een schoonmaakbeurt verlaag je de kans op schimmels. Gebruik hier een sopje voor van azijn met warm water. Was de ramen en neem de kozijnen af. In plaats van azijn kun je ook soda gebruiken. Het is belangrijk om de schimmel goed weg te poetsen. Dit doe je met een vochtige borstel of spons. Gebruik geen droge materialen omdat je dan de schimmelsporen juist verspreidt, met gezondheidsklachten tot gevolg. Na het schoonmaken laat je het houtwerk goed drogen.

Kies je voor enkel of dubbel glas?

Schimmelvorming komt bij beide glassoorten voor. Afhankelijk van de mogelijkheid om te ventileren kies je voor enkel of dubbel glas. Bij onvoldoende ventilatiemogelijkheden is enkel glas de beste keuze. Het laat warmte door waardoor waterdamp weg kan. Bij voldoende ventilatie kies je voor dubbel glas. Met dubbel glas daalt de temperatuur in huis minder snel tot onder de 15 graden. Bij een lagere temperatuur groeien schimmels sneller.

Wat kun je doen tegen schimmels?

Naast ventileren en schoonmaken is het verstandig om de oude afdichting te vernieuwen en het houtwerk te voorzien van een nieuwe laag verf. Schakel een specialist in bij hardnekkige schimmel in het raamkozijn.