Van 5 Tot 9
Image default
Bedrijven

Rij veiliger met een achteruitrijcamera

Bijna iedere nieuwe auto is standaard voorzien van parkeersensoren. Deze sensoren gaan steeds sneller piepen naarmate je dichter bij een persoon of voorwerp in de buurt komt. Deze sensoren kunnen erg handig zijn. Vooral wanneer je niet zo goed in kunt schatten hoeveel ruimte er bijvoorbeeld nog zit tussen jouw auto, en de auto achter je. Toch gebeuren er, zelfs met deze sensoren, nog steeds een hoop ongelukken tijdens het inparkeren. Een Amerikaans instituut stelde dat een achteruitrijcameran meer ongelukken voorkomt tijdens het inparkeren, dan sensoren doen. Zij hebben dit dan ook gelijk onderzocht. 

 

Een deel van de mensen die werd onderzocht moest inparkeren met behulp van alleen parkeersensoren. Het andere deel parkeerde in met behulp van een achteruitrijcamera. De respondenten wisten zelf niet waar het onderzoek precies om ging. Ze dachten dat ze zich met iets in de auto zelf bezig moesten houden. Om die reden gingen ze de inparkeeropdracht niet anders in dan dat ze normaal zouden doen. Ze moesten met zowel bewegende, als stilstaande objecten achter de auto inparkeren. Degenen die alleen de parkeersensoren hadden deden het goed tijdens het inparkeren, maar raakten vaak het bewegende object. Degenen met een achteruitrijcamera raakten het bewegende object veel minder vaak. Van de mensen met alleen sensoren raakte ongeveer 19 op de 20 auto’s het object. Van auto’s die voorzien waren van een achteruitrijcamera raakte ongeveer de helft het object. 

 

Het instituut wat dit onderzoek heeft gedaan, meldde dat er jaarlijks zo’n driehonderd mensen omkomen door ongelukken die gebeuren met auto’s die achteruitrijden. Om deze reden moeten in Amerika nieuwe auto’s verplicht voorzien zijn van een achteruitrijcamera. In Nederland is deze regel er nog niet, maar zo’n regel zou wel erg handig en veilig zijn. Achteruitrijcamera’s kun je in Nederland onder andere kopen op www.vanzwitserland.nl. Ze zijn goed betaalbaar en kunnen een hoop schade aan je auto voorkomen.