Van 5 Tot 9
Image default
Woning en Tuin

Hoe bepaal je de juiste ondervloer voor laminaat?

Normaal gesproken zorgt een ondervloer voor een comfortabele woonruimte. Een verkeerde aanschaf van een ondervloer kan echter voor veel problemen zorgen. Let daarom bij het selecteren van je ondervloer voor je laminaat op de volgende onderwerpen.

Vloerverwarming, basisvloer en egaliserend vermogen

Vloerverwarming en verkoeling zijn van belang bij de selectie. Mocht je vloer hierover beschikken, selecteer de ondervloer hier dan nauwkeurig op. Sommige zijn hier specifiek geschikt voor. Let ook op de basisvloer.

Deze zijn doorgaans van hout of beton. Vrijwel alle ondervloeren schikken voor betonnen basisvloeren, bij hout zijn de keuzes geringer.

Dan is er ook het egaliserend vermogen van een vloer. Is je basisvloer vlak van structuur? Dan past vrijwel elke ondervloer. Heeft jouw basisvloer grote verschillen en oneffenheden (meer dan vijf millimeter)? Zoek dan een specifieke ondervloer voor oneffenheden.

Geluidsdempingen en oppervlakten

Veel woningen moeten voldoen aan de wettelijke eis van geluidsdemping. Deze eis is bepaald op tien decibel. Zo hebben in de regel appartementen deze eis. Zoek je een ondervloer voor een appartement? Let dan goed op het keurmerk van een gecertificeerde vloer. Wanneer je dit niet hebt, mag een buur volgens de wet eisen dat je er later alsnog een ondervloer met keurmerk moet laten leggen. Zoek je een ondervloer voor een eengezinswoning?

Dan hoef je met deze eis geen rekening te houden. Het is alsnog aan te raden, vanuit comfort, om een geluidsdempende ondervloer te nemen. Je kan hierin ook variëren per verdieping.

Je kan hiermee het loopgeluid aanzienlijk verminderen door het huis heen. Hoeveel ondervloer benodigd is voor jouw woning hangt geheel samen met de oppervlakte aan vloer. Reken daarbij in vierkante meters; lengte maal breedte.

Neem bij het totaaloppervlakte ook een marge aan snijverlies mee. Neem dus gerust tien procent extra aan ondervloer bij de aanschaf.

https://www.parket-winkel.be