Van 5 Tot 9
Image default
Woning en Tuin

Hoe werk je veilig op een ladder, trap of rolsteiger?

Veilig kunnen werken is belangrijk. Doe je dit niet dan is de kans groot op ongelukken bij het gebruik van een ladder, trap of rolsteiger. Werken op hoogte brengt vanzelfsprekend risico’s met zich mee. Dit zijn niet alleen risico’s voor jezelf maar ook voor anderen. Ben jij nog op zoek naar een ladder, trap of rolsteiger? Dan kan Rolsteigner.net jou daarbij helpen. Zij hebben een groot assortiment met verschillende soorten steigers. 

Veilig werken op een rolsteiger

Een onstabiele ondergrond of een onstabiel stavlak, is een van de voornaamste redenen van ongelukken, bij het gebruik van een trap of ladder. Maar ook gladde treden, vieze schoenen en het werken op de bovenste trede vergroten de kans op ongelukken. Je moet alleen de rolsteiger gebruiken als de wielen geblokkeerd zijn, zodat ze niet zomaar verplaatsen wanneer jij er op staat. Wil je de rolsteiger toch verplaatsen, dan is dit geen probleem. Verplaats de steiger alleen niet wanneer er nog iemand op staat of wanneer er nog spullen op de steiger liggen. Kijk bij het opbouwen goed alle onderdelen na, of ze goed vast zitten. Hanteer altijd de gebruikershandleiding bij het opbouwen. Een niet correcte opbouw van de steiger zorgt voor een onstabiele rolsteiger. Wil je de rolsteiger beklimmen, doe dit dan via de binnenkant. Doe je dit via de buitenkant dan is er een grote kans dat je valt. Aan de buitenkant heb je geen beschermende leuningen meer. Met stabilisatoren kan je eventueel de steiger stabieler maken. Een stabilisator gebruik je meestal wanneer de rolsteiger dicht tegen de gevel van het huis aan staat. 

Veilig werken op een trap en ladder

Controleer bij het gebruik van een ladder of trap of deze goed uitgeklapt is en stevig staat. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je van de trap af valt, omdat de trap of ladder niet op een stevige ondergrond staat of dat je hem nog niet goed genoeg heb uitgeklapt. Een ladder neerzetten op een zanderige ondergrond is dus niet verstandig. De trap moet bij gebruik een hellingshoek hebben van 75 graden. Het is het verstandigst om de bovenste drie traptreden niet te gebruiken om op te staan en werken. Ga je met je ladder de hoogte in omdat je bijvoorbeeld op een dak moet zijn, zorg er dan voor dat de ladder altijd een meter boven het dak uitkomt. Zo sta je altijd op het veilige deel van de ladder.