Van 5 Tot 9
Image default
Sport

Krpálek de veroveraar in twee gewichtsklassen

Tsjechië is een relatief jong land dat deelneemt aan de Olympische Zomerspelen. De eerste deelname vond plaats op de Spelen van 1996 in Atlanta. Dit jaar kunnen zij tevreden zijn met elf medailles waarvan viermaal goud. Judoka Lukáš Krpálek zorgt voor een verrassing en behaalt goud bij de zwaargewichten.

Opnieuw Ippon voor Krpálek 

De gedoodverfde favoriet Teddy Riner werd in de voorrondes al uitgeschakeld door de Rus Tamerlan Bashaev. Riner is tienvoudig wereldkampioen, tweevoudig olympisch kampioen en een judogrootheid. In Londen 2012 en in Rio 2016 won hij goud. In de herkansing om het brons kwam hij uit tegen de Braziliaan Rafael Silva en won hij. Met bovenarmen van meer dan 55 centimeter omvang is Riner een écht beest. Zelfs Krpálek past bijna twee keer in zijn judojas. Krpálek kwam in de finale uit tegen Guram Tushishvili. De judoka hield de Georgiër in een houdgreep en liet hem niet meer gaan: ippon. Meer lezen? Kijk op https://www.ippon-shop.nl/

Een maatje groter

Vijf jaar geleden won de Tsjech de Olympische titel in Rio in de klasse -100 kg. Nu moest hij zijn judobroek inwisselen voor een maatje groter en komt hij uit in de categorie +100 kg. Een ondenkbare prestatie, maar Lukáš maakt het waar. Zo zie je dat een atletische judoka goed tot zijn recht komt in de zwaargewichtklasse. Je hoeft niet per se heel zwaar te zijn, maar snelheid en flexibiliteit zijn belangrijk.

Favoriet Ondra van de troon gestoten

In tegenstelling tot het judo, had sportklimmer Adam Ondra geen succes op de spelen. Door het systeem van de driekamp kon Ondra zijn goede score op het onderdeel lead niet verzilveren voor een podiumplaats. Hij ging, tegen alle verwachtingen in, zonder medaille naar huis. 

De triathlon van het klimmen

De driekamp van het klimmen bestaat uit de onderdelen speed, boulder en lead. De klimmers in Tokio worden gerangschikt door hun positie in elk van de drie disciplines met elkaar te vermenigvuldigen wat zorgt voor een spannende climax. De klimmer met de laagste totaalscore wint. Adam Ondra is een meester in het onderdeel lead. Uithoudingsvermogen, techniek, intelligentie en kracht bepalen hoe hoog je komt. Dankzij Ondra zijn ijzersterke vingers kan hij efficiënt klimmen en voorkomt hij dat zijn armen verzuren. Het systeem zit echter zo in elkaar dat de beste klimmer van het onderdeel als laatste aan de beurt is. De 30-jarige Oostenrijker Jakob Schubert, die als laatste ging, had op zijn onderdeel de sleutels in handen en werd de enige man die de top van de muur bereikte.