Van 5 Tot 9
Image default
Bedrijven

Tips voor kinderen om angst voor de tandarts te overwinnen

Veel volwassenen, maar zeker ook veel kinderen hebben angst voor de tandarts. Als volwassene weten we inmiddels dat deze angst ongegrond is en dat er (meestal) niets is om bang voor te zijn. Dit is echter moeilijker te begrijpen voor kinderen en dit is lastig, want ook kinderen moeten naar de tandarts. In dit artikel bespreken we daarom twee tips om die angst te overwinnen.

 

Overweeg een nepbezoek

Vóór de eerste afspraak met de tandarts, speel je met je kind alsof jullie de tandarts en de patiënt zijn. Het enige wat je nodig hebt is een tandenborstel. Tel de tanden van je kleintje door te beginnen met het cijfer 1 of de letter A. Vermijd het maken van boorgeluiden of het opstellen van andere instrumenten. Je kunt zelfs een spiegel omhooghouden en laten zien hoe de tandarts naar je kind kan kijken en de tanden kan controleren. Laat uw kind vervolgens zelf het rollenspel spelen door een tandenborstel te gebruiken om de tanden van een knuffeldier of pop schoon te maken. De sleutel is om haar vertrouwd te maken met de routine, zodat ze comfortabeler is voor het echte bezoek. Prentenboeken met gedetailleerde illustraties en gemakkelijk te begrijpen taal kunnen kinderen ook helpen een idee te krijgen van wat ze kunnen verwachten.

 

Probeer niet te relateren

Sommige ouders nemen hun kinderen mee naar hun eigen afspraak met de tandarts, maar volgens experts is dit een vergissing. Ouders kunnen zich angstig voelen over het bezoek zonder het zelf te beseffen, en hun kind kan die angsten voelen. Het vertellen van “oorlogsverhalen” over een implantaat tand, een extractie kies of andere negatieve ervaringen zal ook angst oproepen, vooral omdat je kind misschien niet eens zulle procedures zal meemaken. Het meenemen van uw kind naar een steriel, volwassen kantoor geeft ook de verkeerde indruk, omdat de meeste kindertandartsen hun kantoren kindvriendelijk maken – sommige hebben videogames, aangename foto’s aan de muren en films of tv-shows waar kinderen van genieten.