Van 5 Tot 9
Image default
Auto's en Motoren

Wanneer kies je het best voor een all risk verzekering?

Indien je, je een beetje hebt verdiept in de verschillende autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden is de kans zeer groot dat je ook al wat zal hebben opgevangen over de zogenaamde all risk verzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze je als verzekeringnemer altijd voorziet van de meest complete dekkingen. Dit betekent concreet dat ook de verwijtbare schade wordt verzekerd. Dat is natuurlijk fantastisch, alleen moet je er wel bij stil blijven staan dat er hier ook vrij aanzienlijke kosten aan verbonden zijn. Heel wat mensen bepalen voor zichzelf zonder daar goed over na te denken dat ze sowieso een allrisk zullen afsluiten voor hun auto of ander voertuig. Dit terwijl de situatie zich daar eigenlijk niet toe leent. Is dit voor jou niet helemaal duidelijk? We gaan er graag dieper op in door middel van de informatie die je aantreft hieronder op deze pagina!

Wat is de all risk verzekering?

De all risk verzekering is de meest complete verzekering die je kan afsluiten. Er zijn op de markt heel wat verschillende soorten all risk verzekeringen terug te vinden. Zo kan je ze bijvoorbeeld afsluiten voor het gemotoriseerde voertuig waarover je beschikt, maar is het eveneens mogelijk om ze af te sluiten voor bijvoorbeeld het opstal waar je woning over beschikt. Om welk type van allrisk het in de praktijk ook mag gaan, je zal altijd kunnen vaststellen dat je op deze manier op de meest optimale wijze bent verzekerd tegen mogelijke schade die optreedt. Dit gezegd hebbende is het van belang om er rekening mee te houden dat de all risk verzekering doorgaans ook de duurste optie is waarover je beschikt. Dit betekent concreet dat de kosten niet altijd opwegen tegen de baten waar je op kan rekenen. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dan moet je vooral snel verder lezen!

Wat maakt deze verzekering precies zo interessant?

De belangrijkste reden om ervoor te kiezen om een all risk verzekering af te sluiten is terug te vinden in het feit dat ze je op de meest complete manier weet te voorzien van de interessantste dekkingen. Voor heel wat mensen geldt dat ze het gevoel hebben dat ze onderverzekerd zijn. Mocht er zich dan bijvoorbeeld een bepaald probleem of een specifiek schadegeval voordoen, dan zou dat kunnen betekenen dat er geen gepaste compensatie zal worden aangeboden. De kans is in dat geval dan ook ongelofelijk groot dat je zelf voor de kosten zal moeten opdraaien.

Neem nu bijvoorbeeld de all risk verzekering die je kan afsluiten voor gemotoriseerde voertuigen. Dit is voor deze groep de meest uitgebreide verzekering die er op de markt is terug te vinden. Door je op deze manier te verzekeren kan je rekenen op de volgende dekkingen:

  • Er wordt een dekking geboden tegen schade aan derden;
  • Schade als gevolg van brand of wateroverlast wordt verzekerd;
  • Diefstal en de daaruit voortvloeiende kosten zijn verzekerd;
  • Schade als gevolg van een aanrijding met een dier;
  • Glasschade bijvoorbeeld glasbreuk of een sterretje in de voorruit;
  • De schade die je zelf aanbrengt aan je voertuig;

Bovenstaand lijstje met dekkingen is natuurlijk vrij aanzienlijk. Dat is het zeker wanneer we ze gaan vergelijken met bijvoorbeeld de dekkingen die worden aangeboden door de beperkt casco verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze uitsluitend bestaat uit de autoschade aan derden, brandschade evenals (financiële) schade als gevolg van een diefstal. Dit maakt dus toch nog een verschil. Uiteraard uit zich dat eveneens in de kostprijs die is verbonden aan de verzekering.

Waarom sluit niet iedereen dan gewoon deze verzekering af?

De all risk verzekering biedt je dus in de praktijk altijd de meest complete dekkingen aan. Je zou dan toch denken dat de meeste mensen er automatisch voor zouden kiezen om dit type van verzekering af te sluiten. Toch blijkt dit in de praktijk helemaal niet altijd het geval te zijn. Hoe komt dit precies? Zeer eenvoudig. In eerste instantie omdat deze verzekering zoals reeds aangegeven in de praktijk altijd dient te worden afgesloten tegen een vrij stevig prijskaartje. Dit brengt een aantal problemen met zich mee. Het gaat daarbij dan concreet om de volgende problemen:

  1. Voor veel mensen is de verzekeringspremie veel te hoog gelegen;
  2. In sommige gevallen is de all risk verzekering eigenlijk absolute overkill;

De hoge premie die moet worden betaald voor een all risk vormt voor veel mensen vooral een probleem omdat ze de premie bij voorkeur in één keer willen betalen. Dit betekent dat ze één keer per jaar de afrekening ontvangen voor hun verzekering. Wanneer het dan gaat om een allrisk spreekt het voor zich dat die kost behoorlijk duur kan uitvallen en een grote impact kan hebben op de financiële situatie. Gelukkig is het ook mogelijk om de premie te spreiden over verschillende maanden. Op deze manier wordt de prijs van de verzekering natuurlijk aanzienlijk voordeliger.

Is de all risk verzekering voor jou wel echt de beste keuze?

Los van bovenstaande dien je, je als verzekeringnemer wel altijd de vraag te stellen of de all risk verzekering voor jou wel altijd de meest interessante keuze is. Dat is namelijk niet altijd het geval. We keren even terug naar het voorbeeld van de allrisk voor gemotoriseerde voertuigen. Wanneer je beschikt over een tweedehandse auto die nog slechts een beperkte waarde vertegenwoordigt spreekt het voor zich dat je ze helemaal niet allrisk moet verzekeren. Je zal immers bij een tussenkomst van je verzekeraar nooit zo’n grote vergoeding krijgen als je eigenlijk nodig hebt om de kostprijs van de verzekering te kunnen compenseren.

Is de all risk verzekering vergelijken de moeite waard of niet?

Ben je van plan om een all risk verzekering af te sluiten via https://www.diks.nl/? Dan is het sowieso altijd de moeite waard om een vergelijking uit te voeren. Het uitvoeren van zo’n vergelijking laat je namelijk ontdekken bij welke verzekeraar de gewenste verzekering het voordeligst kan worden afgesloten. Zeker en vast voor een dure verzekering zoals de allrisk is dit absoluut geen overbodige luxe. Door te vergelijken zal je tot de conclusie komen dat er hoe dan ook een zeer aantrekkelijke besparing kan worden gerealiseerd. Op deze manier zal ook jouw allrisk merkelijk minder gaan doorwegen op je financiële situatie.