Van 5 Tot 9
Image default
Bedrijven

Zo houd je je werkomgeving veilig

Veiligheid zou bij elk bedrijf op nummer één moeten staan, net als bij autorijden. Zeker als je in een omgeving werkt of eigenaar bent van een bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen. Heb je behalve een veiligheidsinformatieblad al aan de onderstaande dingen geïmplementeerd?

Goede inrichting

Als werkgever ben je natuurlijk hoofdverantwoordelijke als het gaat om het creëren van een veilige omgeving. Een goede inrichting kan daar een grote rol in spelen. Denk bijvoorbeeld aan het vrijhouden van gangen en nooddeuren. Het plaatsen van signaleringsbordjes is een must. Niet alleen op de plekken waar je in aanraking komt met gevaarlijke stoffen, maar ook op plekken waar de vloeren glad of vuil kunnen zijn. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de omgeving veilig altijd veilig blijft. Check daarom of niks rondslingert en laat ook zelf alles netjes achter.

Bedrijfshulpverlening

Bij ieder bedrijf heb je bedrijfshulpverleners nodig. Breng dus regelmatig bij werknemers onder de aandacht dat je je kunt laten opleiden tot bhv’er. Zij bieden als eerste hulp wanneer er een ongeluk gebeurt. Door een duidelijk veiligheidsinformatieblad te verspreiden, weten zij het best wat ze kunnen doen wanneer iemand in aanraking komt met een gevaarlijke stof. Tevens weten andere werknemers ook zelf wat ze in dat geval kunnen doen: denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een oogdouche. Ook is het belangrijk om regelmatig de verbanddozen te controleren en deze aan te vullen.

Veiligheid bespreekbaar maken

Je werkomgeving moet een plek zijn waar veiligheid een bespreekbaar thema is. Collega’s moeten elkaar kunnen aanspreken op het naleven van regels en instructies op het veiligheidsinformatieblad. Ook moet jij als werkgever laten merken dat je veiligheid hoog in het vaandel hebt staan. Merkt iemand iets op, dan moet je meteen actie ondernemen en betrek hen bij besluitvorming rond veiligheidsvraagstukken.

https://www.devibfabriek.nl/veiligheidsinformatiebladen-opstellen/