Van 5 Tot 9
Image default
Sport

5 fitness beweringen die niet of nauwelijks kloppen

In de wereld wordt veel geschreven en besproken over fitness. Dit komt omdat fitness mondiaal de grootste sport is geworden. Veel mensen willen een gezonde leefstijl en zijn gemotiveerd om dat te gaan doen. Helaas wordt er ook veel beweert dat eigenlijk niet klopt of maar deels klopt. Met deze beweringen gaan mensen vaak aan de slag en dan valt het resultaat vaak erg tegen. Het is daarom belangrijk om bepaalde beweringen te ontkrachten zodat jij kan doen wat je wilt doen. Dit is ook belangrijke voor personal trainers om te weten. Een personal trainer moet de kennis hebben om de klant zo goed mogelijk te helpen. Om alles te weten te komen kan je het beste een opleiding doen als personal trainer. De beste personal trainer opleiding is de fitnesstrainer A en mogelijk B. Deze opleidingen geven je alle ins en outs over fitness en over niet kloppende beweringen. Om je verder te helpen zijn in dit artikel 5 veel genoemde beweringen besproken en ontkracht.

Bewering 1: Meer lichaamsbeweging als altijd beter

Gewoon meer trainen is niet altijd beter. Je kan beter korter en effectiever trainen. Een effectieve routine hoeft namelijk niet veel tijd te kosten om zijn waarde te hebben. Dit is ook de reden dat de Hiit steeds populairder is geworden. Dit staat voor High Intensity Interval Training en is een training die bestaat uit oefeningen die elkaar snel opvolgen met soms wat kleine rustpauzes ertussen. Verder zijn de rustperiodes ook belangrijk, want de spieren moeten herstellen en dit zorgt ervoor dat je niet overtraind raakt en blessures oploopt.

Bewering 2: Regelmatig sporten betekent dat je alles kunt eten

Als je het zo zegt klinkt het natuurlijk al fout, maar dit gebeurt in de praktijk maar al te vaak. Er zijn genoeg mensen die hard trainen in de sportschool en dan het idee hebben dat ze wel wat verdient hebben. Het probleem met deze houding is dat het resultaat van veel sporten te niet wordt gedaan als er niet goed gezond wordt gegeten. Voeding is misschien nog wel belangrijker dan het trainen zelf. Over het algemeen is de balans erg belangrijk. Dus houdt goed bij wat je eet en drinkt, en dan mag je echt wel is een zogenaamd cheat meal eten.

Bewering 3: Als je geen pijn hebt gevoeld, heb je slecht getraind

Dit is een bewering die vaak wordt gedaan. Het is ook logisch dat dit wordt beweert, want je hebt pas echt het idee dat je iets gedaan hebt als je pijn voelt of helemaal uitgeput bent. Toch blijkt het in de praktijk zo te zijn dat er ook zoiets als vertraagde spierpijn bestaat. Na een zware training zal je niet altijd direct iets voelen, dit kan soms wel 24 uur tot 48 uur later zijn. Dus als je zegt dat je geen pijn voelt na een training, let dan maar op na een aantal uur. Deze bewering is deels waar, maar over het algemeen zal je de pijn pas later voelen.

Bewering 4: Je hebt een pre-workout drankje nodig

Je ziet ze vast wel, al die gasten in de sportschool met een shake als work out drankje. Heb je nu echt een pre-workout drankje nodig? De realiteit is dat deze drankjes niet altijd de optimale ingrediënten hebben voor iedereen. In veel pre-workout drankjes zit suiker en cafeïne. De fout die wordt gemaakt is dat elk ingrediënt een ander doel heeft en daar niet rekening mee wordt gehouden. Voor de workout een drankje of shake doen kan helpen maar wel als je goed begrijpt wat een ingrediënt en poeder doet.

Bewering 5: Spieren worden vet als je stopt met sporten

Dit is absoluut niet waar. Het is namelijk zo dat spiercellen en vetcellen verschillend zijn en niet uitwisselbaar. Spieren kunnen niet in vet veranderen.